Uyurgezerlik neden olur?
Uyurgezerlik, genellikle uyku sırasında beyin uyanıkken vücut uyku halindeyken ortaya çıkar. Uyurgezerlik sırasında kişiler genellikle oturma,...
Uyurgezerlik, genellikle uyku sırasında beyin uyanıkken vücut uyku halindeyken ortaya çıkar. Uyurgezerlik sırasında kişiler genellikle oturma, yürüme, konuşma, yemek yeme veya diğer aktiviteleri gerçekleştirirken bilinçleri yerinde olmayabilir.
Uyurgezerlik, uyku döngüsünün derin uyku aşamalarında meydana gelir ve genellikle erken çocukluk döneminden başlayarak yetişkinlikte de devam edebilir. Uyurgezerlik, genellikle kalıtsal faktörler, stres, yorgunluk, uyku eksikliği, anksiyete, uyku apnesi, narkolepsi gibi uyku bozuklukları veya bazı ilaçların yan etkisi gibi nedenlere bağlanmıştır.
Uyurgezerlik durumu genellikle zararsız olsa da, bazı durumlarda kişilere veya çevrelerine zarar verebilecek davranışlar sergileyebilirler. Uyurgezerlik yaşayan kişilerin güvenliklerini sağlamak için çevresel önlemler almak önemlidir. Uyurgezerlik yaşayan bir kişi, doktora danışarak ve uygun önlemleri alarak yönetim stratejileri geliştirebilir.
(B.U)
Haber Merkezi