Türk sinemasının önde gelen ismi 'Nuri Bilge Ceylan'

26 Ocak 1959’da İstanbul’da doğan Ceylan, lisans eğitimini Elektrik Mühendisliği bölümünde tamamlamıştır. Sinema ile ilgilenmeye başlaması...

Türk sinemasının önde gelen ismi 'Nuri Bilge Ceylan'

26 Ocak 1959’da İstanbul’da doğan Ceylan, lisans eğitimini Elektrik Mühendisliği bölümünde tamamlamıştır. Sinema ile ilgilenmeye başlaması ise üniversite yıllarına denk gelmektedir.

1995 yılında çektiği ilk kısa filmi “Koza” ile adını sinema dünyasına duyuran Ceylan, ardından “Kasaba” (1997), “Mayıs Sıkıntısı” (1999), “Uzak” (2002), “İklimler” (2006), “Üç Maymun” (2008), “Bir Zamanlar Anadolu’da” (2011), “Kış Uykusu” (2014), “Ahlat Ağacı” (2018) gibi pek çok önemli ve ödüllü filmi yönetmiştir.

Ceylan’ın filmleri, genellikle insan psikolojisine odaklanan, yavaş tempolu, derinlikli ve ağır bir atmosfere sahip yapımlar olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle, eleştirmenler tarafından sıklıkla “Ceylan sineması” olarak adlandırılan bir tür oluşmuştur.

Ceylan, filmleriyle birçok uluslararası festivalde ödüller kazanmıştır. Özellikle “Uzak” ve “Bir Zamanlar Anadolu’da” filmleri, Cannes Film Festivali’nde büyük ödül olan Altın Palmiye’yi kazanmıştır. Ayrıca, “Kış Uykusu” filmi ile de Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülünü almıştır.

Haber Merkezi