KGF Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
Kredi Garanti Fonu İzmir İl Müdürlüğün’den Murat Hovardakaya'nın katılımları ile dün Ödemiş Ticaret Odası Konferans Salonunda...
Kredi Garanti Fonu İzmir İl Müdürlüğün’den Murat Hovardakaya’nın katılımları ile dün Ödemiş Ticaret Odası Konferans Salonunda KGF (Kredi Garanti Fonu ) Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı.
Üyelerimiz ve İlçemiz Banka Şube Müdürlerinin de katılım sağladığı toplantıda.KGF İzmir İl Müdürlüğü personeli Murat Hovardakaya sunum ve bilgilendirmler yaptı.Karşılıklı soru ve cevaplar ile devam eden toplantıda Kredi Garanti Fonunun içerikleri hakkında faydalı bilgiler edinildi.
NASIL YARARLANILIYOR
Kredi Garanti Fonu (KGF), küçük ve orta ölçekli işletmeler için sağladığı kefaletle bu işletmelere destek vermekte, yatırımlarının ve işletmelerinin finansmanında banka kredisi kullanmalarını mümkün hale getirmekte.
Gerçekten de özellikle yeni ve küçük işletmelerin banka kredisine ulaşması çok güçlü bir teminatı gerekli kılmakta. Öte yandan KOBİ’lerin uzun vadeli kredi kullanmalarında da bankaca talep edilen yüksek teminatlar önemli bir engel olarak ortaya çıkmakta. Bunun dışında KOBİ’lerin işlerini büyütürken mevcut kredi limitlerinin artırılmasında bankaca talep edilen ek teminatlar çoğu kez işletme ve banka arasında çözülmesi gereken bir sorun olarak karşımıza çıkmakta.
KGF, KOBİ’lere verdiği kefalet ve üstlendiği risk ile bu işletmelerin daha çok banka kredisi kullanabilmelerini sağlamakta, uzun vadeli ve uygun maliyetli kredilerden küçük işletmelerimizin de yararlanmasını mümkün hale getirmekte. Bu sayede girişimcilik teşvik edilmekte, KOBİ’ler lehine ek bir kredilendirme yaratılarak ekonomik büyüme ve kalkınmaya katkı sağlanmakta. KGF kefaletlerindeki temel amaç genç ve kadın girişimciliğin geliştirilmesi. Yenilikçi yatırımların gerçekleştirilmesi, ileri teknoloji içeren küçük girişimler, ihracatın desteklenmesi, istihdam artışı sağlayacak yatırımlar ve bölgesel kalkınma amaçlı yatırımlar KGF kefaletlerinde öncelikli olarak değerlendirilen konulardır.
Kimler Yararlanabilir?
Başarı vadeden genç ve yaratıcı girişimcilerle, küçük ve orta ölçekli işletmelerin büyüme ve gelişmelerine destek veren KGF, iyi iş fikirlerinin önündeki teminat yetersizliği engelini ortadan kaldırmakta.
Banka kredisi olanaklarına büyük işletmeler kadar kolay ulaşamayan küçük işletmelerin bu teminat problemi, KGF kefaleti ile giderilmekte, bu sayede KOBİ’lerin de banka kredileri kullanma imkanı doğmakta. Çalışan sayısı 250’den az olan işletmeler KOBİ olarak kabul edilmekte olup, imalat sanayi yanında hizmetler ve madencilik sektöründeki girişimcilerin de talepleri karşılanmakta.
Türkiye’nin bütün yörelerindeki KOBİ’ler, esnaf ve sanatkarlar, tarımsal işletmeler ve çiftçiler, kadın ve genç girişimciler KGF kefaleti için başvurabilirler.
Nasıl Başvurulur?
KGF teminatından yararlanabilmek için; bankanıza, KGF kefaletinden yararlanmak istediğinizi bildirmeniz ve dosyanızın KGF’na gönderilmesine muvafakat etmeniz yeterli. Banka tarafından kredi başvurunuz uygun bulunduğu takdirde iletilen kefalet talebiniz yaklaşık 2 hafta içerisinde sonuçlandırılmakta.
Kefaletin Maliyeti Nedir?
Kefalet talebinde bulunan firmaların değerlendirmeye alınabilmesi için, maktu bir inceleme ücreti alınır. Talebin uygun bulunması ve kredinin KGF’nin kefaleti ile kullanılması durumunda da, kredi vadesi boyunca her yıl peşin olarak, kefalet bakiyesi üzerinden, kefaletin nakdi, gayri-nakdi veya diğer özelliğine göre, yıllık %1 ile %2 arasında değişen oranlarda komisyon alınır.
Kefalet Limiti Ne Kadardır?
Bir KOBİ için kefalet üst limiti 1.000.000 TL, bu KOBİ’nin doğrudan ya da dolaylı olarak risk grubu oluşturduğu işletmeler için ise kefalet üst limiti 1.500.000 TL.
Değerlendirme Kıstasları Nelerdir?
Proje, kredilendirme ilkelerine uygun ancak teminat yetersizliği nedeniyle krediye erişim güçlüğü içinde olmalı. Proje “karlı”, “gerçekleştirilebilir” ve “sürdürülebilir” olmalı. Projeyi yürütecek yönetim kadrosu proje becerisi ve mesleki deneyime sahip olmalı. Proje istihdam artışı sağlamalı ve istihdamı korumalı. Proje “kabul edilebilir” risklere sahip olmalı. Proje, çevreye karşı duyarlı ve saygılı olmalı.
Hangi Tür Kredilere Kefalet Verilir?
İşletme ihtiyacına dönük her türlü kredi için kefalet verilmekte olup, kredi türü konusunda bir sınırlama bulunmamakta. Bu uzun vadeli bir yatırım kredisi olabileceği gibi, borçlu cari hesap şeklinde nakdi bir kredi ya da akreditif ve teminat mektubu gibi gayri nakdi bir kredi de olabilir.
Yeni İş Kurma, Mevcut Tesisin Genişletilmesi, Hammadde Temini, Yeni Teknoloji Kullanımı
Yeni İş Yerine Taşınma, Nakit Sıkıntısını Giderme, İhracatın Finansmanı, İthalatın Finansmanı
Teminat Mektubu Amaçlı Krediler, Finansal Kiralama, KOBİ’lerin Kullandığı Diğer Nakdi ve Gayrinakdi Krediler
KGF Riskin Ne Kadarını Üstelenir?
Riskin paylaşımı ilkesine göre çalışan Kredi Garanti Fonu, kredinin en çok % 80’ine kadar kefalet vermekte.
NAZİF HARUPÇU