Kağıtsız hastaneye uluslararası onay
Ödemiş Devlet Hastanesi, ABD ve Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren Sağlık Bilgi ve Yönetim Sistemleri Birliği (HIMSS)...
Ödemiş Devlet Hastanesi, ABD ve Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren Sağlık Bilgi ve Yönetim Sistemleri Birliği (HIMSS) tarafından Seviye 6 (Stage 6)belgesine layık görüldü. Dijital hastane olma yolunda önemli bir aşamayı geride bıraktıklarını kaydeden Ödemiş Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ömer Koçak, Seviye 6’nın yeni kriterlerine göre sertifika alan Türkiye’deki ilk sağlık kurumu olduklarını açıkladı.
Nisan ayında yeni ve modern kompleksine taşınan Ödemiş Devlet Hastanesi, “Dijital Hastane Sistemi” ile kağıtsız hastaneye dönüştü. Hastalara sunulan sağlık hizmetlerinin elektronik ortamda uygulanmasını sağlayan sistem olarak da bilinen dijital sistemle ilgili Sağlık Bilgi ve Yönetim Sistemleri Birliği (HIMSS) tarafından başarılı bulunan Ödemiş Devlet Hastanesi’ne Stage 6 belgesi verildi. İlker Köse, Özge Elmas, Sinem Canol ve Gizem Gençyürek’ten oluşan dört kişilik HIMSS akreditasyon ekibi tarafından Ödemiş Devlet Hastanesi’nde yapılan incelemeler sonrası Seviye 6 belgesi verildi. Seviye 6’nın daha da zorlaşmış yeni kriterleriyle Türkiye’de ilki başaran Ödemiş Devlet Hastanesi’nde büyük sevinç yaşandı.
Ödemiş Devlet Hastanesi’ndeki dijital hastane çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Koçak, “Hastanemizdeki her türlü tıbbi cihaz ve iletişim aracı birbiriyle entegre çalışmaktadır. Böylelikle sağlık çalışanları hastalarıyla ilgili verilere hastane içinden ve dışından ulaşabilmektedir. Bu sistem, sağlık bakım hizmetlerinin kalitesini geliştirme, hastalıkları erken teşhis etme, medikal hataları önleme ve hastalara uygun tedavi verilmesi gibi birçok konuda büyük faydalar sağlamaktadır.” diye konuştu.
“İZMİR’İN ŞEHİR HASTANESİ GİBİYİZ”
“Kağıtsız hastane” olmanın avantajlarını da paylaşan Koçak, “Son derece prestijli bir belgeyi Ödemiş’e getirmenin sevinci içerisindeyiz. Bakanlığımızın 100 günlük eylem planlarında da dijital hastaneye dönüşüm var. Şehir hastanesi kompleksleri bu konuda daha duyarlı. Zaten Ödemiş Devlet Hastanemiz, İzmir’in şehir hastanesi gibi. İşletmesiyle, dizaynıyla, modernliğiyle, hastalara yaklaşımıyla ve cihazlarıyla aslında tipik bir şehir hastanesi. Sayın Cumhurbaşkanımızın hayalini kurduğu bir hastane modeli var; şehir hastaneleri. Aslında biz bunu Ödemiş Devlet Hastanemizde tamamen uyguluyoruz. Uygulamamızın sonucunda da böyle bir belgeyi almaya hak kazandık.
Başka il ve ilçelerde dijital hastaneler var. Ama HIMSS kriterleri daha da zorlaştırdı. Belge almak çok zordu. Benim geldiğim hastane Gaziemir almıştı, Tire de Seviye 7’sini almıştı.
TÜRKİYE’DE YENİ KRİTERLERLE İLK
2018 yılında Seviye 6’nın kriterleri değiştirildi ve daha zor hale getirildi Hastanemiz bu zor ve yeni kriterlerle Türkiye’de, Seviye 6’yı almayı hak etmiş olan ilk hastanedir. Biz 2-3 ay öncesinde hazırlığımızı tamamlayıp elektronik ortamda yolladık. Yaklaşık 15 gün önce masabaşı değerlendirmesi yapıldı. Geçtiğimiz Cuma günü de heyet gelip hastanemizi değerlendirdi. Personelimizin huzurunda bu değerlendirme yapıldı. Coşku içerisinde geçti. Hekimimizden hemşiremize kadar tamamı ciddi bir emek ortaya koydu. Hastalarımızın da duyarlı olması lazım. Eski hastanemizin son 3-5 ayında bu değişimi hissettirmiştik. Dijital ortamı, elektronik ortamı, telefonla geri bildirimleri, SMS’leri sağlamıştık. Randevu sisteminin aktif kullanımıyla ilgili gerekli tanıtımı yapmıştık.
Dijital hastane olmak işlemlerin daha hızlı olduğu, daha sessiz yürütüldüğü, her türlü veriye anında ulaşımın sağlandığı bir sistem aslında. Örneğin hekimimiz evde çocuğuyla oynarken hastasının tüm bilgilerini cep telefonundan görebiliyor. Tüm laboratuvar sonuçlarını, tüm radyoloji sonuçlarını görebiliyor. Hatta yatan hastasına ilaç order’ını verebiliyor. Hemşiresiyle iletişime geçiyor. Bunlar hastanemizde verilen sağlık hizmetinin kalitesini ve etkinliğini daha da artırmak adına önemli kavramlar” dedi.
“İZMİR’DE EN İYİ RANDEVU SİSTEMİNE SAHİBİZ”
Ödemiş ve çevre ilçelerden gelen hastaların da dijital hastaneye uyumu için çalışmalara devam ettiklerini vurgulayan Koçak, “Hasta tarafı da önemli. Biz 1,5 yıldır Ödemiş’te bu hastaneden hizmet alacak vatandaşlarımızı da yavaş yavaş dönüştürmeye başladık. Bu sistemi anlattık. Dijitalleştikçe hasta ayağının da önemli olduğunu hissettirdik. Biz geldiğimizde örneğin hastanemizde randevu oranı 100 hastada 18 idi. Biz randevu sistemini pazaryerlerimizde tezgah açarak tanıttık, muhtarlarımıza gittik, köylerimizin imamına anlattık, eczacılarımıza tanıttık. O kadar da zor olmadığını anlattık. İzmir’de en iyi randevu sistemini uygulayan hastaneyiz. Oran olarak %40’a ulaştık. Düşünsenize hastaların randevusuz sabahtan geldiğini. Hastanede adım atacak, soluk alacak yer kalmazdı. Bunun için randevu sistemi hasta yoğunluğunu saatlere yaydı. Bekleme süresini de çok kısalttı. Hiçbir kayıt olmadan hasta saatinde gelip randevusuna giriyor.
“DOKTORUMUZ ASLINDA TELEFONUYLA HASTANIN VERİLERİNİ İNCELİYOR”
Şimdi de örneğin şöyle durumlarla karşılaşabiliyoruz. Acile hastamızın ayağı burkulmuş veya kırılmış bir hastamız geliyor. Doktorumuz cep telefonuyla oynuyor, hasta diyor ki ‘Benim ayağım kırılmış doktora bak telefonla oynuyor’. Ama aslında doktor ortopedist ile yazışıyor, ortopediste telefondan tek dokunuşla o hastanın filmi gönderiyor. Biz şimdi de aslında doktorun telefonla oynamadığını, hastalıklarla ilgili verileri aldığını anlatmaya başladık. Bunlarla ilgili bilgilendirme ekranlarımızla hastalarımızı bilgilendirip dijital sürece dahil ediyoruz, hazırlıyoruz. İyi gidiyoruz, kağıtlar azaldı. Raporlar yok, hasta elinde hiçbir şey olmadan çözüme ulaşabiliyor” diye konuştu.