Turizmde dertler derya oldu

Semi Tektaş-yenikiraz.com Turistik yerlerde otel doluluk oranları geçen yıla göre yüzde 50-60 oranlarında düşüş yaşanırken gelirlerde...

Turizmde dertler derya oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Semi Tektaş-yenikiraz.com

Turistik yerlerde otel doluluk oranları geçen yıla göre yüzde 50-60 oranlarında düşüş yaşanırken gelirlerde ise tezat bir durumla artış yaşanıyor. Bu durum kimseyi sevindirmiyor. Artan maliyetler, döviz kurlarındaki artışlar, KDV oranlarının artması turizme de darbe vuruyor. Gelirlerdeki artışların bu maliyetlerden dolayı otellerin karlılık oranlarını sezon sonunda düşüreceği tahmin ediliyor. 4 kişilik bir ailenin kaliteli bir otelde üç günlük tatil fiyatı 80 bin TL ile 405 bin TL arasında değişiyor.  Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Necat Çelikok otel doluluk oranları düşmesine rağmen gelirlerin artmasının kimseyi sevindirmemesi gerektiğini söylerken kurtuluşun geceleme ve kuver sayılarının artırılması olması gerektiğini belirtti. Yaklaşık 10 yıldır Alaçatı’da barmenlik yapan Berkan Tercan “İnsanlar para harcayamıyor. Kalabalık gibi gözükse de altı boş bir kalabalık var” dedi.

KALAN SEZON SAKİN

Alaçatı’da bayram hareketliliğinin bitmesinden sonra sakin bir sezon yaşanıyor. Tatilcilerin günü birlik tatil yapmayı tercih etmesi, otelcileri sıkıntılı duruma düşürüyor. Günü birlik gelen turistlerin ise olabildiğince az para harcamaya özen göstermesi ise esnafın zam yapmasına neden oluyor.

ALKOLE ZAM

Alkollü içki ve sigaraya gelen yüzde 14,82’lik Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı, alkol fiyatlarına da yansıdı. Hatta alkollü içeceklerdeki ÖTV zammına 10 Temmuz itibariyle KDV zammı da eklendi. Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş alkol fiyatlarına 10 Temmuzda tekrar zamladığını belirterek, “Alkollü içki firmalarından biz bayilere gelen mesajda ‘Saygıdeğer Müşterilerimiz KDV oranları yüzde 18’den yüzde 20’ye çıktığından dolayı pazartesi itibari ile bütün ürünler tekrar fiyat artışı yaşanacaktır’ yazıyor dedi.

Haber

Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Necat Çelikok

 “ARTIŞLAR KİMSEYİ SEVİNDİRMESİN”

Otelde kalma oranları geçen yıla göre düştü diyen Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Necat Çelikok, “Otelde geceleme rakamları 13 Temmuz 2023 itibarı ile 2022 yılına göre geride kaldı. Oda fiyatları ve tatil yapan kişi sayısında gece kalma oranları geçen yıla göre düşük. Bu sene fiyatların yükselmesi sonucu gelirde geçen seneye göre artış var. Bu artış bizi yanıltmasın çünkü maliyetlerde de çok artış oldu. Biz otelciler ve yiyecek içecek işletmeleri fiyatlarımızı artan maliyetler ile aynı oranda artıramıyoruz. Bu senenin olumlu geçmesi için gelirde artışın sadece fiyat artışları ile değil geceleme sayılarının ve kuver sayılarının artması ile birlikte gitmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

“GECELEME VE KUVER SAYISI ARTMALI”

“Maliyetlerdeki artışlar biz turizmcileri çok zorluyor” değerlendirmesinde bulunan Çelikok, “2023 yılı için beklentimiz ve çalışmalarımız geceleme ve kuver sayılarını artırmak. Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de insanlar mutlaka tatil yapmak istiyorlar ve uzun bir zamandan beri bizim insanlarımız için de tatil yapmak lüks olmaktan çıktı ve bir ihtiyaç haline geldi. İnsanlar mutlaka tatil yapacaklar. Bundan şüphe duymuyoruz” diye konuştu.

MALİYETLER DÜŞÜK FİYATLI OTELLERE YÖNLENDİRİYOR

Çelikok, “Bugüne kadar olan izlenimimiz uygun fiyatlı olan işletmeler öncelikli tercih ediliyor. Üst segment hizmet ve ürün sunan işletmeler biraz zorlanıyor. Bu zorlanmanın sebebi üst segment hizmet isteyen insanların ortadan kaybolması değil, onlara ulaşamamak. Çalışmaları buralarda yoğunlaştırmak gerekiyor” dedi.

İZMİR’E UÇUŞLAR 3 BİN EURO

Turistik yerlere faklı uçuş tarifeleri yapıldığını belirten Çelikok İzmir’de uçak bileti fiyatlarının yüksek olduğunu söyledi. Çelikok,” Turizm sezonun geri kalanında alınması gereken birçok önlem var. Örneğin yurt içi ve yurt dışından ülkemize olan uçuşların her turizm bölgesi için uygun bir fiyatta olması sağlanabilinir. Örneğin Hollanda’dan Antalya’ya 3 kişi 300 Euro’ya uçarken bu bilet fiyatı İzmir’e uçuş için 3 bin Euro. Bunların düzenlenmesi gerekiyor. Bütün olumsuzluklara rağmen bu yılın sonunu olumlu kapatacağımızı düşünüyorum” ifadesini kullandı.

ALKOL DÂHİL

4 kişilik bir ailenin 3 günlük iyi bir tatil yapabilmesi için alkol dâhil 80 bin TL ila 405 bin TL arasında bir harcama yapması gerektiğini belirten Çelikok bu rakamın çok üstünde olan tatil seçeneklerinin de bulunabileceğinin altını çizdi.

“ZAMLAR BELİ BÜKTÜ”

İşletmeler her ay yeni bir menü basıyor diyen Barmen Berkan Tercan, “Yaz sezonu olarak baktığımızda çoğu isletme geçen seneye oranla yüzde 30-40 arasında geri durumda kaldı. İçki firmaları yapılan zamlardan dolayı aynI şekilde zorlanıyorlar. İsletmeler geçtiğimiz yıl ile aynı ciroyu yaparlarsa eğer kendilerini kârda saymayı düşünüyor. Zamlar herkesin belini çok fazla büktü. Her ay yeni bir menü basılıyor çünkü gelen zamlar küçük sayılamayacak kadar büyük” açıklamasında bulundu.

Haber

Berkan Tercan

“ALTI BOŞ KALABALIK”

“İş yoğunlu inanılmaz durgun, insanlar para harcayamıyor” diyen Tercan şöyle devam eti;

“ Kalabalık gibi gözükse de altı bos bir kalabalık. Kredi kartları olmazsa durma noktasına gelecek. Gecen yıl ile bu yıl arasında ortalama yüzde 60-70 oranında zam geldiğini görüyoruz. Menü fiyatları inanılmaz boyutlara ulaştı. Normal bir ailenin dışarı çıkması neredeye imkânsız hale geldi. Yerel içkimiz olan ürünler bile vergiler yüzünden yurt dışında daha ucuz satılmaya başlandı.”

YÜZDE 10 GARSONİYE

Personel maaşları güzel gibi gözükse de işin aslının öyle olamadığını belirten Tercan, çoğu patronun artık personel maaşlarını karşılayamadığı için yüzde 10 oranında servis ücreti koymaya başladığının altını çizdi.