TABİB: Temizlik işçileri ağır ve tehlikeli iş kolunda olmalıdır
Taşeron Belediye İşçileri Birliği (TABİB), sosyal medyada temizlik işçilerinin çalışma koşullarına dikkat çekerek “Yaşadığımız şehirlerin soluk...
Taşeron Belediye İşçileri Birliği (TABİB), sosyal medyada temizlik işçilerinin çalışma koşullarına dikkat çekerek “Yaşadığımız şehirlerin soluk alıp vermesini, sağlığını, hastalıkların üremesine ve yayılmasına engel olan temizlik işçilerin hakkı ödenmez” diyen TABİB, “Belediyelerde temizlik işçilerinin pek çok sorunu var. Toplum işçileri sorunları ile görmez. Temizlik işçileri daha çok ya bir düğünde iş kıyafetleri ile dans ederken ya sele kapılıp hayatını yitirirken ya çalıştığı muhitte yoldan geçen serseri bir aracın çarpması sırasında ya da zamanla yarışan çöp kamyonunun arkasında koşuştururken hatırlanır. Oysa bir dış temizlik işçileri, akranlarından yıllar önce eklem ağrıları ve hastalıkları ile boğuşur, mesleğin inceliğidir bu” dedi.
‘Bu mücadeleye soyunuyoruz’
TABİB, temizlik işçilerinin maruz kaldığı gaz ve sülfür oranlarını da aktardı. İşçilerin meslek hastalığına da yakalandığını belirtirken “Eldiveni ile temas ettiği çöplerde metan gazı ve sülfür gibi 0.12 oranına maruz kalınca, solunum yolu hastalıklarıyla yaşamayı öğrenir. Biz sadece bu yazıda giriş yapalım, alanda çalışan arkadaşlarımız örnekleri, tehlikeleri, riskleri paylaşacaklardır. Türkiye’nin 1400 belediyesinde çalışan Temizlik işçileri ağır iş kolu kapsamında olmalıdır. Tam olarak tezimiz budur. Ağır ve Tehlikeli işler temizlik grubunda yer alan işçileri bünyesine katmalıdır. Bu mücadeleye soyunuyoruz. TABİB olarak bu meseleyi kamuoyunun önüne bırakıyoruz, ama işin peşini bırakmayacağımıza dair net bir tavır koyuyoruz ortaya. Bu yazımız giriş olsun. Ağır çalışma koşulları mahkemelerde kanıtlanabilecek binlerce veri sunuyor Pek çok işçi, meslek hastalığı raporu, iş kazası raporu almıştır ya da alabilecek durumdadır” dedi.
‘Sendikalar suskun’
TABİB, sendikaların sessizliğe büründüğüne işaret etti. Prim, sağlık imkânları, çalışma sürelerinin çalışma şartlarına dikkat çekerek şunları aktardı: “Sendikalar her zamanki gibi bu konuda da suskunlardır. Ülkemizin maden işinden sonra belki de en ağır işi olan dış temizlik ağır ve tehlikeli olarak tanımlanmış alanın haklarından mahrum yaşıyorlar. Erken emeklilik, fazla prim, sağlık imkanları, çalışma süreleri haklarından ve en önemlisi insana yakışan bir çalışma koşulundan oldukça uzaklar. Bu konuda elimizden geldiğince çaba içinde olacağız. Sorunun kavranması için daha çok içerik üreteceğiz, soruna maruz kalan işçilerin daha fazla konuşmasını sağlayacağız, hukuki yollara başvuracağız. İşçi arkadaşlarımızın bizimle temas kurması son derece önemli.”
Haber Merkezi