KOZADER 400 yıllık ağaçların kesilme projesine isyan etti
Küçük Menderes Havzası Koza Hareketi Derneği (KOZADER) Yönetim Kurulu üyeleri, Demircili Mahallesi’nde bulunan yaklaşık 400 yıllık...
Küçük Menderes Havzası Koza Hareketi Derneği (KOZADER) Yönetim Kurulu üyeleri, Demircili Mahallesi’nde bulunan yaklaşık 400 yıllık çınar ağaçlarının yol yapımı nedeniyle kesilecek olmasına karşı durarak Demircili Mahallesi Çiçekçi Kıraathanesi’nde halk ile buluştu.
“Anıttır kesilemez, yola kurban edilemez”
KOZADER Başkanı Selahattin Bağlı, “Bu çınarların altı, milyonluk fidan pazarlıklarının olduğu yerdir. Yol çalışması nedeniyle güzergah üzerinde bulunan iki çınar ağacının kesilip kesilmemesi tartışması nedeniyle buradayız. Yol üzerinde bulunan ve yaklaşık 400 yaşında olduğu belirlenen iki çınar ağacının kesilip yol güzergahından kaldırılması düşünülmekte. Yerel halktan aldığımız bilgiye göre, vatandaşlarda halen daha bu çınar ağaçlarının kesilmeyeceği kanaati var.
Biz, ‘Anıttır kesilemez, yola kurban edilemez’ diyoruz. Bu ağaçlara zarar vermeden de bu yol yapılabilir. Öneri olarak, yol yapımında 20 metre sağ, 20 metre sol yapılarak yol genişletilebilir. Öte yandan 30 ila 40 metre çapında bir dönel kavşak yapılırsa bu sorun çözülebilir. Bunun Karayolları Genel Müdürlüğü ya da diğer ilgili birimlere olan maliyeti, 1.5-2 milyon lira ancak 400 yaşındaki bir çınarı yetiştirmek ya da korumak, ondan daha değerli. Demircili Mahallesi, bu çınarlarla anılıyor” dedi.
“Eğer siz 400 yaşındaki bir çınar ağacını
koruyamıyorsanız kendinizi denize atın”
Bağlı, “Çınarın alt dalları kesilerek yolun yine aynı alandan geçmesine de karşıyız çünkü çınarın besleneceği kadar ağaç ve yaprak yoksa bu ağaç kurumaya mahkumdur. Örneğin; burada bir insan var ve siz bu insanın kolunu ayağını kesip ‘Böyle devam et’ diyeceksiniz. Aynı şekilde Yeniköy mevkii üzerinde de asırlık bir çınarın dalları kesilerek kurumaya mahkum edildi. O yaralar kolay kapanmıyor, ağaç ölüme terk ediliyor. Bu yol, buradan geçmek zorunda olabilir ancak bu ağaçlara zarar verilmek zorunda değil.
Tekrar etmek gerekirse bu yol yapılırken ya dönel kavşak yapılacak ya da yol daraltılarak devam edilecek. Kurum olarak biz, ağaçların kesilmesine karşıyız. Çok az olmamıza rağmen bu bir ateştir. Eğer bir gün sabaha karşı ya da gece bu ağaçların kesildiğini görürseniz ‘Eyvah’ demek zorunda kalırsınız ancak bu kesimin geri dönüşü yok. Bu ağaçların kesimine şimdi izin verirsek ne 10 ne de 50 sene sonrasını görebiliriz. Eğer siz 400 yaşındaki bir çınar ağacını kurum, kişi, vatandaş, halk, köylü, basın olarak koruyamıyorsanız kendinizi denize atın, Türkiye’nin geleceği bitmiş demektir” şeklinde konuştu.
Osman Toka