İzmir'in doğa harikası bölgesi santral için feda edildi!

İzmir Çevre İl Müdürlüğü, Karaburun Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde 118,9 hektarlık mera alanına güneş...

İzmir'in doğa harikası bölgesi santral için feda edildi!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İzmir Çevre İl Müdürlüğü, Karaburun Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde 118,9 hektarlık mera alanına güneş enerjisi santrali kurulması için gerekil ÇED olumlu raporu verdi. Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş tarafından yapılacağı planlanan güneş santralinin; Pirenli Dağı, Kurkaya Tepe, Yayla Düzü, Değirmentepe, Çataltepe ve Mınıslı Mevkii sınırlarında kurulacağı açıklandı. Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, ilçenin yüzde 71’inin rüzgar ve güneş enerji santrallerine ayrıldığını söyleyerek bu sürecin durdurulması için çağrıda bulundu.

Haber

ILDIRI KÖRFEZİ ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ

Açıklanan ÇED dosyasında proje alanının özel kanunlarla korunan alanlar sınırları içinde bulunduğu söylenerek şu bilgiler eklendi: “Proje alanı; Çevre Kanunu’nun 9 uncu maddesi uyarınca Bakanlar Kurulu tarafından “Özel Çevre Koruma Bölgeleri” olarak tespit ve ilan edilen alanlar bulunmaktadır. Proje sahası Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde bulunmaktadır. Onaylı Çevre Düzeni Planlarında, mevcut özellikleri korunacak alan olarak tespit edilen ve yapılaşma yasağı getirilen alanlar (Tabii karakteri korunacak alan, biogenetik rezerv alanları, jeotermal alanlar ve benzeri) bulunmaktadır. Proje alanı 1/100.000 ölçekli Çevre Düzen Planı’na göre K16 paftası içerisinde Tarımsal Arazi Kullanımlarına göre “Çayır-Mera” Alanı içerisinde yer almaktadır.”

ÇED raporunda, “Proje kapsamında yardımcı kaynak olarak kurulması planlanan GES, belirlenen 7 adet alanda planlanmaktadır. Proje alanı, Karaburun ilçe merkezine kuş uçuşu yaklaşık 10 km mesafede bulunmakta olup proje alanına en yakın yerleşim yeri, GES 1 alanına kuş uçuşu yaklaşık 680 m mesafede, GES 2,3,4,5,6,7 alanlarına kuş uçuşu yaklaşık 1,2 km mesafede bulunan Yaylaköy’dür” açıklamaları da dikkat çekti.

KARABURUNLULARDAN EYLEM
Söz konusu projeye, doğaya vereceği zarar nedeniyle karşı çıkan Karaburunlular defalarca eylem yaptı. Bu eylemlere katılan Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu.
Yatırımcılara RES projesinin yapıldığı sahalarda, hibrit santral adı altında GES yatırımı için de lisans verilmesi ile santral kulelerinin altlarında zaten çok sınırlı kullanılan meraların da kullanım dışı kalacağını belirten İlkay Girgin Erdoğan şu açıklamayı gerçekleştirdi:
“İlçemizdeki sivil inisiyatiflerle birlikte RES’lerle ilgili mücadele ederken, şimdi bir de GES projeleri ile mücadele etmek zorundayız. Ama pes etmeyeceğiz. Doğamızı, ormanlarımızı, denizimizi, canlı yaşamını korumaya kararlıyız. Herkes hesabını bu duruma göre yapmalı. Defalarca ifade ettiğimiz bir gerçek var. Türkiye gibi hatalı politikalar yüzünden enerjide ithal kaynak bataklığına batmış bir ülkede, yenilenebilir enerjiye karşı çıkmak akıl dışılıktır. RES’ler, GES’ler, Biyokütle santralleri, hatta çevreye zarar vermediği takdirde JES’ler de kurulabilir. Ancak doğa harikası ilçemizin RES ve GES istilasına uğramasına, adeta santraller arasında boğulmasına da dur diyeceğiz. Ama şu soruyu sormak hakkımız olsa gerek: Neden tüm yatırımcılar Karaburun’a doluşuyor? Başka yerlerde rüzgâr esmiyor mu, başka yerlerde güneş açmıyor mu?”

Haber

Kapasite artışının halkın katılım toplantısına yöre halkı santrali istemedikleri gerekçesiyle engel oldu. Toplantının yapılacağı köy odasının önünde toplanan Yaylaköylüler, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Karaburun Kent Konseyi bileşenleri, Karaburunlular ve çok sayıda yaşam hakkı savunucusu kapasitene artışına karşı çıktıklarını belirttiler. Halkın katılım toplantısı ise tepkilerden dolayı gerçekleşmedi. Durum tutanak altına da alındı.

KAPASİTE ARTIŞI TALEBİ
14 MW gücündeki ilk 7 rüzgâr türbini devreye alınarak üretime başlayan santral ilk kapasite artışı ile türbin sayısı 50’ye toplam kurulu güç 120 MW’ye ikinci kapasite artışı ile ise türbin sayısını 87’ye kurulu gücünü 268 MW’ye çıkarıldı. Karaburunlular yaşam alanlarının sınırlarına gelen projenin iptal edilmesi için pek çok kez eylem yapmış, halkın katılımı toplantılarını protesto etmiş ve bakanlığın kararını mahkemeye taşımıştı. Bölge halkının açmış olduğu dava sonucunda yerel mahkeme projenin ‘ÇED olumlu’ kararını iptal etmiş fakat Danıştay 6’ncı Dairesi yerel mahkemenin kararını bozmuştu. Vatandaşlar son olarak RES projesini Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı. Son olarak Lodos Karaburun Elektrik tarafından ruhsat sahasında dikilmek istenen 7 adet güneş enerji santralinin halkın katılımı toplantısı bölge halkı ve yerel yönetim tarafından tepkiyle karşılanmış ÇED tanıtım toplantısına ise izin verilmemişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile 2018 yılında özel çevre koruma bölgesi ilan edilen 484 kilometrekare yüz ölçümlü Karaburun Yarımadası’nın 430 kilometrekarelik kısmı yani yaklaşık yüzde 89’luk bölümü RES projelerine tahsis edilmiş durumda. Bu bölgenin 251 kilometrekarelik kısmı ise Lodos Karaburun Elektrik Üretim şirketine tahsisli. (M.T.)

Haber Merkezi