Avrupa'nın en büyük tesisini Ödemiş'te Kılıçdaroğlu açtı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin toplam maliyeti 1 milyar lirayı aşan dört yatırımının...

Avrupa'nın en büyük tesisini Ödemiş'te Kılıçdaroğlu açtı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplam maliyeti 1 milyar lirayı aşan dört yatırımının hizmete alınması için kente geldi. Kılıçdaroğlu, önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in çöpün kaynak olarak ekonomiye kazandırılması politikası doğrultusunda Ödemiş’te kurulan, kendi sınıfında Avrupa’nın en büyük entegre katı atık yönetim tesisinin açılışına katıldı. Tesisin sadece İzmir’e değil tüm Türkiye’ye hizmet edeceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bereketli topraklarımızla övünmek yetmiyor, gereğini de yapmak gerekiyor. Evet, Tunç Başkanımız gereğini yaptı ve bu tesisi hizmete sundu” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun ilk durağı Ödemiş oldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in çöpün kaynak olarak ekonomiye kazandırılması politikası doğrultusunda katı atıkları elektrik ve gübreye dönüştürmek üzere kurulan Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun katıldığı törenle açıldı.

“Türkiye’ye hizmet ediyor”

Küçük Menderes Havzası’nda yer alan Ödemiş, Tire, Kiraz, Beydağ, Bayındır ilçelerine hizmet verecek 350 milyon liralık yatırımın açılış töreninde konuşan Kılıçdaroğlu, bu tesiste herkesin kapısının önüne koyduğu çöplerin sanayide hammaddeye, tarımda gübreye ve elektriğe dönüşeceğini belirterek, “Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Ödemiş Belediye Başkanımız el ele verdiler, böyle bir tesisi İzmir’e kazandırdılar. Aslında bu tesis, bütün Türkiye’ye hizmet ediyor. Bu tesisin değerini hepimizin bilmesi gerekiyor” dedi.

Kentten uzak bir yere götürüp dökülen çöplerin kokuya ve görüntü kirliliğine neden olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, “21. yüzyıl Türkiye’sinde bunları ortadan kaldırmamız gerekiyor. İşte bu tesis, bunları ortadan kaldıran bir tesis. Birinci özelliği bu. İkincisi burada çöpler alınıp işlenecek, ayrışacak ve biz onları kullanacağız. Onları birer değer olarak sanayiye gönderiyoruz, sanayide hammadde olarak kullanıyor bazen sandalye, bazen aletler bu çöplerden üretiliyor. Yani bir dönem çok sık kullanıldı İstanbul’un taşı toprağı altın diye. Aslında çöplerin hepsi altın değerinde ve bunu değerlendiriyoruz. Sanayi için hammadde, tarım için gübre elde ediyoruz ve toprakları koruyoruz. Daha güzel meyveler, ürünler ortaya çıkıyor ve biz onları tüketiyoruz. Ayrıca elektrik elde edilecek. Elektrik çok pahalı ama buradan elde edilecek elektrik sisteme verilerek herkes yararlanacak. Bu da bizim için avantaj ve istihdam yaratacak. Dışarıya attığımız kapıya koydunuz çöpün ekonomiye getirdiği yararlar” şeklinde konuştu.

“Ödemiş’e tekrar gelmek istiyorum”

Konuşmasında Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş’in “Bereketli topraklarımızla övünmek yetmiyor, gereğini yapmak gerekiyor” sözüne de değinen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Evet, Tunç Başkanımız gereğini yaptı ve bu tesisi Ödemiş’in hizmetine sundu. İki başkanı da yürekten kutluyorum. Ellerinden gelen çabayı gösterdiler. Ödemiş’e tekrar gelip caddelerini, sokaklarını gezip vatandaşlarımızla iç içe olmak istiyorum. İzmir’in bir özelliği var. İzmir, mutlu insanların kenti. İzmir’e gelen herkes, bir süre sonra ‘İzmirliyim’ der. İzmir, onların tamamını kucaklar. İzmir’i mutlu insanlar kenti haline getiren, seçtiğiniz belediye başkanlarıdır. Onlar, ellerinden gelen çabayı gösterirler. Bunu yaparken onlara ‘harcadığınız her kuruşun hesabını millete vereceksiniz çünkü o para sizin paranız değil milletin parası, ihaleleri sosyal medyadan yayınlayacaksınız’ diyorum. Bizim düzende göstermelik ihaleler, aradan aldığım parayı cebime koyarım gibi bir düzen yok. Bizim düzen, hakça bir düzen. Ne ezen ne ezilen; insanca, hakça bir düzen.”

350 milyon liralık yatırım

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir için geliştirdikleri geri dönüşüm vizyonunun önemli parçalarından biri olan Ödemiş Entegre Katı Atık Tesisi’nin açılışını yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını kaydetti. İzmir’de çok yakın zamana kadar neredeyse tüm çöplerin hiçbir ayrıştırma yapılmadan Harmandalı’na gittiğini hatırlatan Başkan Soyer, “Bu da Çiğli halkı için çok büyük bir sorun teşkil ediyordu. Belediyemizin geri dönüşüm programı ile öncelikle buradaki devasa yükü dörde ayırdık. Kuzeyde Bergama’da, batıda Menderes’te, doğuda ise Ödemiş’te kurduğumuz üç yeni tesis, Çiğli’nin yükünün büyük oranda azalmasına neden olacak. Atık yönetiminde kentin toplam yükünü dörde bölecek bir geri dönüşüm sistemi kuruyoruz. Bu kapsamda günde 800 ton atık işleme kapasitedeki Bergama tesisimiz, yakın bir tarihte deneme üretimine başladı. Menderes tesisimiz ÇED aşamasında. 350 milyon liralık yatırımla hayata geçirdiğimiz Ödemiş’teki tesisimizin açılışını ise bugün büyük bir mutlulukla gerçekleştiriyoruz” dedi.

“Tunç Başkanımızla köylüyü milletin efendisi yapacağız”

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ise, “Dün İlkkurşun’da Ödemiş’in Yiğit Ordusu olup Kuvayı Milliye’nin ateşini yakan, Dumlupınar’dan Belkahve’ye hiç durmadan yürüyüp İzmir’in dağlarında çiçekler açtıran dedelerimizle daima övünüyoruz ama övünmek yetmez. Dün onların canları pahasına süngü ile kurtardığı topraklara biz de bugün akıl ve bilimle sahip çıkmak zorundayız. Vakit çok geç olmadan, son nehir kurumadan, yer altındaki su kaynaklarımız birer obruğa dönüşmeden, denizlerimiz müsilaja boğulmadan, verimli topraklarımız tamamen sürüklenip gitmeden yapmamız gereken şeyler var.

‘Doğaya saygı, aklın vicdanıdır’ diyen Büyük Önderimiz Atatürk’ün izinden yürüyenler olarak buradayız! Şair; ‘Bilekler kan içinde, dişler kenetli, ayaklar çıplak ve ipek bir halıya benzeyen toprak, bu cehennem, bu cennet bizim’ derken ‘İpek bir halıya benzeyen bu toprağa sahip çıkın, koruyun, işleyin! O toprak, size mutlaka bereketle bakacaktır’ dedi.

Tunç Başkanım, tarımda dersine çok iyi çalışmış. Bu kötü gidişe dur demek, çiftçinin yaşadığı zorluklara dur demek için ‘Başka tarım mümkün’ diyerek bize yol gösterdi. ‘Ata tohumuna geri dönmeliyiz, yok etmemeliyiz’ dedi ve dikmeye başladı, ekmeye başladı, durmadı, biçmeye başladı. Çiftçiye her türlü desteği vererek tohumdan pazara giden yolun her anında çiftçimizin yanında oldu. Tunç Başkan’la çay içtik, kahve içtik, ayran içtik ama ayrı düşmedik. Hepsinden öte çiftçimizi efendi yapmaya ant içtik. Tüm olanaklarımızı, havamızı-suyumuzu-toprağımızı korumak için, ata tohumlarımızı yeniden bu kadim topraklarda hakim kılmak için seferber ediyoruz.

İzmir Büyükşehir Belediyemiz ile el ele verimli topraklarımıza, su kaynaklarımıza, ata tohumlarımıza sahip çıkarak doğamız için asla bitmeyecek bir saygı nöbetindeyiz. Ayrıca süt ve süs bitkilerinin üretim merkezinde, kestane, incir, ceviz, bezelye, bakla, barbunya üreticisine sahip çıkıyoruz. İşte bugün de açılışında bir arada olmaktan onur duyduğumuz bu tesis, doğaya saygının bir gereğidir. Günümüzün en büyük çevresel sorunlardan biri olan atık sorununu sorun olmaktan çıkartıp yeni bir ekonomik kaynağa dönüştüren bu tesis, Avrupa’nın alanında en büyüğü olarak verimli toprakları koruyacak. Küçük Menderes’teki beş ilçenin çöplerinden yılda 116 bin haneye elektrik enerjisi üretip tarıma günde 100 ton gübre sunacak bu tesis, ambalaj atıklarını da geri dönüşüm sektörüne kazandıracak. Ortak dileğimiz, doğaya uyumlu ekonomiye dost, bu tesislerin sayısının artmasıdır.

İzmir Büyükşehir Belediyemizin bu yönde devam eden yatırımları, hem İzmir hem de cennet vatanımız için bir umuttur. ‘Dertlere derman var’ diyerek çıktığımız bu yolda pandemide kimseyi yalnız bırakmıyor, çevre kirliliğine de iklim krizine de çare üretiyor, halkımıza umut oluyoruz. Çöpten enerji ve gübre üreterek ekonomiye kazandıran, atık su arıtma tesislerinde arıtılan suyla tarıma can suyu sağlayan yatırımlarla Küçük Menderes Ovası’nın çalışkan ve vefakar üreticileri, geleceğe umutla bakıyor. Çevre dostu bu güzel yatırımla ilgili tereddütleri, koku ya da çöp suyuyla ilgili soru işaretleri olanları bu tesisi gelip görmeye davet ediyoruz. Son teknolojinin kullanıldığı bu dev tesisi gördüklerinde soru işaretlerinin kendiliğinden kalkacağını göreceklerdir.

‘Hem doğaya saygı hem ekonomiye katkı’ anlayışı ile hizmete sunulan entegre katı atık yönetim tesisimiz, dünyanın en verimli üç ovasından biri olan Küçük Menderes Ovası’na hayırlı ve uğurlu olsun. Proje ortakları Ödemiş Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Biosun firması olarak bugün dev bir yatırımı havzamıza kazandırıyoruz. Çevre dostu projede emeği olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe’ye, tesisin oluşumunda katkıları için Katı Atık Daire Başkanlığı çalışanlarına, İZSU ailesine, Biosun çalışanlarına, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’e yürekten teşekkür ediyoruz ve her karışı asırlardır bize bereketini sunan topraklarımızı çocuklarımızın emaneti olarak görüyoruz.

Sevgili Genel Başkanım, bize görev verdiğinde ‘Kimseyi ayırmayacaksınız, halka hizmette yorulmayacaksınız, çalışanın ekmeği ile oynamayacaksınız. Halkın dertlerine derman olacaksınız’ demişti. Biz de ‘Bu görev başımızın üstünde’ dedik, kabul ettik, söz verdik. Efe sözü, öğretmen sözü olarak genel başkanımızın başını asla öne eğdirmeyeceğiz. Halkımızdan aldığımız güçle her şeyin çok güzel olması için derman belediyeciliği ile yürümeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Üretici kazanacak”

Biosun Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özler, açılışı yapılan tesisin İzmir’in ilk entegre katı atık yönetim tesisi olduğunu belirterek, “Türkiye’nin en modern çevre ve insan sağlığı açsından tüm önlemleri yerine getirmiş olan tesisimiz; ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlayacak, solar enerji desteğinden faydalanan kendi sınıfında Avrupa’nın en büyük tesisidir. Tesisimiz, önemli bir çevre ve enerji yatırımıdır. Kaliteli tarım için sıvı, katı, organik gübre ile kompost üretimi yapılacak olup yöre çiftçisinin kullanımına sunulacak, Köy-Koop İzmir Birliği üyelerine üretimin üç aylık tonajı ücretsiz olarak fabrikadan dağıtılacak. Tesisimizde 172 personel çalışıyor, ileriki aşamalarda bu sayı daha da artacak. ‘Başka Bir Tarım Mümkün’ vizyonu ile üreticinin yanında olan ve bu tesisi kente kazandıran Başkanımız Tunç Soyer’e, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş’e desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum” dedi.

Açılışın ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, beraberlerindeki heyetle birlikte Ödemiş’te bir kahvede çay içti. Kılıçdaroğlu, kahvede oturan vatandaşlarla sohbet etti.

116 bin hanenin enerji ihtiyacı karşılanacak

Günlük 1600 ton katı atık işleme kapasitesi ile dünya ölçeğinde ilk sıralarda yer alan tesiste 116 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak miktarda saatte 20 MW elektrik ile günde 100 ton gübre üretilecek. Tamamen kapalı olarak kurulan, doğal kaynakların korunmasını sağlayacak çevre dostu tesiste mekanik ayırma, biyometanizasyon üniteleri, kompost üretim, elektrik enerjisi üretim üniteleri ile modern bir laboratuvar bulunuyor. Tesise gelen atıklar ayrıştırılacak, ambalaj atıkları geri dönüşüm sanayinde hammadde olarak kullanılacak, organik atıklardan enerji ve gübre üretilecek.

Sistem nasıl çalışıyor?

Tamamen kapalı olarak kurulan tesiste mekanik ayırma, biyometanizasyon üniteleri, kompost üretim, elektrik enerjisi üretim üniteleri ile modern bir laboratuvar bulunuyor. Tesise gelen atıklar ayrıştırılacak, ambalaj atıkları geri dönüşüm sanayinde hammadde olarak kullanılacak, organik atıklardan enerji ve gübre üretilecek.

Osman TOKA