Ovanın umudu bu manzarada

DSİ 2. Bölge Müdürlüğü'nün açıkladığı rakamlara göre Beydağ Barajı'ndaki doluluk oranının %2'yi bile bulmaması sonrası Küçük...

TAKİP ET

DSİ 2. Bölge Müdürlüğü'nün açıkladığı rakamlara göre Beydağ Barajı'ndaki doluluk oranının %2'yi bile bulmaması sonrası Küçük Menderes Ovası'nda su bekleyen üreticinin umudu bugünlerde çağlayıp akan Küçük Menderes Nehri oldu.

Önceki yıllarda sonbahar mevsimini ve kış başlangıcını susuz geçiren Küçük Menderes Nehri'nin Beydağ Barajı'na taşıdığı bereketle barajdaki su miktarının artık yükselmeye başlaması bekleniyor.

Küçük Menderes'in kaynağını oluşturan Bozdağlar'ın Ekim ayının son günlerinden bu yana aralıklarla kar altında kalması 114 kilometre uzunluğundaki akarsuyun geçmiş yıllara göre daha erken canlanmasını sağladı. Bir yandan nehir yatağının ıslahı için Kiraz'da çalışmalar devam ederken Küçük Menderes Nehri'nde debinin her geçen gün arttığı belirtiliyor.

Özellikle bölge genelinde sıkıntılı durumdaki yeraltı su seviyeleri, sulamadaki giderek yükselen maliyetlere karşı çözüm için yatırım olan Beydağ Barajı'nın beklenen su seviyesine ulaşabilmesi için üreticiler umutlu bir bekleyişle Kiraz'daki sekilerden çağlayarak akan suyun yolunu gözlüyor. Bol ve bereketli yağışlar için temennide bulunuyor.

248 milyon metreküp su kapasitesi ile İzmir'in en büyük ikinci barajı olan Beydağ Barajı'nda su tutulmaya başlandığı 2007 yılından bu yana doluluk hiçbir zaman %100'e yaklaşamadı. 2009 yılı yaz aylarından itibaren Küçük Menderes yatağına sulamada kullanılması için su bırakılması ile ilk kez yararlanılmaya başlanan barajda 2013 yılından itibaren ise etap etap açılan sulama sahalarına kanallar vasıtasıyla su verildi.

2016'dan beri tablo değişmedi

Kapalı sistem kanallara su verildiği dönemde de nehir yatağına su bırakılırken 2016 yılından itibaren kurak geçen mevsimlerle birlikte baraj alarm seviyesine indi. 2015 yılında %50'lere yaklaşan doluluk oranı bir daha hiç kaydedilemedi. Kuraklıkla birlikte tek su kaynağı olan Küçük Menderes Nehri'nden beklenen su miktarı gelemeyince Beydağ Barajı'nda sulama dönemleri kısıtlandı. Bir dönem yılın 365 günü su bulunan hidrantlardan 2 yıldan bu yana yaz aylarının sayılı günleri haricinde su alınamadı.

Yaşanan bu sıkıntılara karşın Bademli Barajı ile Beydağ'daki Tasavra başta olmak üzere bazı derelerden ilave su sağlanması projeleri gündeme geldi. Bademli Barajı'ndan su aktarılması konusu proje bazında kalırken Beydağ'daki derelerden regülatörler vasıtasıyla su alınması için başlatılan çalışmalar ise devam ediyor.

Halil Yörük/Başar Uçar

Bakmadan Geçme