KOZA-DER Başkanı Bağlı'dan açıklamalar
Gerçekli'de kurulmak istenen maden ocağı firmasının ÇED bilgilendirme toplantısının 17 Şubat'ta gerçekleşeceği açıklandı. Bununla ilgili Koza-Der...
Gerçekli'de kurulmak istenen maden ocağı firmasının ÇED bilgilendirme toplantısının 17 Şubat'ta gerçekleşeceği açıklandı. Bununla ilgili Koza-Der Başkanı Selahattin Bağlı bazı açıklamalarda bulundu. Bağlı, Küçük Menderes Koza Hareketi Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yapmakta olduğunu belirterek, 'Küçük Menderes Koza Hareketi Derneği, Kiraz'dan başlayıp, Torbalı'ya kadar Bayındır Selçuk, Kiraz gibi vadiyi kapsayan bölgede çevre hareketini yönlendirmeye çalışan, bu konuda vatandaşı bilgilendiren bir çevre derneğidir. Derneğimiz son zamanlarda özellikle önümüzdeki günlerde çok radikal kararlar olabilecek şekilde çalışmalar yürütmek istemektedir. Önce bunları aşabilmek ve vatandaşı derneğimizle daha içli dışlı hale getirip çevre konusunda bilgi sahibi yapabilmek için 16 Şubat saat 14.00'te Ödemiş Otogar Üstü Nikah Salonu'nda 'Sıfır Atık ve İklim Krizi' konusunda İzmir Çevre Mühendisleri Odası Helil İnay Kınay ve diğer katılımcı ile iklim krizinin bölgemizdeki olumsuz sonuçları ve bölgemizde gelecekte olabilecek sonuçlarını, aynı zamanda Türkiye genelinde uygulanmakta olan Sıfır Atık Projesi'nin de bölgemizde ve okullarda, çevremizde uygulanabilmesi için bu konuyu gündeme getirmek ve tartışmak ve uygulama sonuçlarını da irdelemek üzere böyle bir toplantıyı organize ettik' dedi.
'Harap olması anlamına geliyor'
'Bunun yanı sıra 28 Ocak tarihli yazıda Gerçekli'de 1000 hektarlık bir arazide, bir maden firmasının, Feldspat Kırma Eleme Tesisi ruhsatı için müracaat ettiğinin ve aynı zamanda da ayın 17'sinde ÇED sürecinin başladığının bilgisini almış durumdayız. 1 milyon ton bir üretim kapasitesine sahip bu işletmenin şöyle bir hesapla günlük ortalama 20'şer tonluk 120 kamyonun bu bölgeden atık malzemeyi bir başka yere taşıması, aynı zamanda 120 kamyon X 20 ton yapıldığı zaman 12 bin ton yapıyor günlük ortalama. Bu üretimle bir çalışma sahasında hem çalışma yönteminin yer altı patlayıcı yani dinamitlerle işlenebilir olması hem de makinaların çalışma esnasında ve kırma eleme bölümünün sürekli çalışması esnasında günlük ortalama 8 saatlik bir süreç içerisinde 160 kg toz ürettiğini rakamsal olarak firmaların kendi beyanatları. 160 kg günlük toz 24 saat içerisinde ki tam kapasiteyle çalıştığını düşünürsek ortalama 500 kg'lık toz demek. Bu toz çevremizdeki tüm zirai ürünlerimizin yani tarımsal olarak; patlıcan, salatalık domates, hayvanlar için kullandığımız silajlık mısır, erik, zeytin ve meyve ağaçlarının o bölgede tamamen harap olması anlamına geliyor.
Bu nasıl oluyor? Zaman zaman bizlerin yaşadığı, TRT'nin ya da meteorolojinin kuzey Afrika'dan memleketimize toz geleceği ifadesini kullanıyor ve bu belli bir zaman içerisinde tarlalarımızın, arabalarımızın üzerine kırmızı çamur yağıyorsa günlük 500 kg tozun da aynı anlamda yakın çevre içerisinde; Gerçekli, Bucak, Birgi, Ödemiş, Bademli, Kiraz, Bademli gibi yerlere de sürekli tozla tarımsal ürünlerin çiçeklenme dönemlerinde, meraların da tamamen toz nedeniyle hayvanlar tarafından otlatılamaz hale gelmesi anlamındadır.
Yeraltı sularının da dinamitle patlatılacak işletme kabiliyeti olacağı için yer altı sularının da basınçtan dolayı yer değiştirmesi sebebiyle gerek köyün içme suyu gerekse tarla sulamalarında kullanılan yer altı kaynaklarının yer değiştirmesi sonucunda normal şartlarda kuraklıkla mücadele eden vatandaşımızın daha sonra bu ocağın devreye girmesiyle tamamen susuz kalacağını bizler söylemekteyiz. Bu aynı zamanda o bölgedeki günlük 20 ton kapasiteli 120 kamyonun ister Gerçekli'de isterse Kışla köyünden olsun, artı 15 ton da boş olarak 35 tonluk ağırlıkla yolculuk esnasında hem çevreye ses rahatsızlığı verebileceği gibi ağır tonajlı olarak yolların da bozulması ve trafiğin sıkıntıya girmesi anlamına gelmektedir.
'Gerçekli ve Kaymakçı için de…'
Aynı şekilde Kaymakçı Suludere ve Kurudere'de de bir firmanın ayın 17'sinde saat 14.00'te Kaymakçı Belediye Kahvesinde ÇED değerlendirme toplantısı var. Tüm Ödemiş halkının bu ÇED değerlendirme toplantısına KOZA-DER'le birlikte karşı çıkmasını istiyoruz. Bunun yanı sıra dernek olarak geçen Eylül ayı içerisinde Çamyayla'da yapılan mermer ve taş ocağı işletmesinin derneğimiz itirazı ve yapılan çalışmalar üzerine bakanlık tarafından tamamen iptal edildiği ve Çamyayla köylüsüne Ödemiş halkına hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu konuyu da çevrecilerin bir başarısı olarak değerlendiriyoruz. Bakanlık yazısı elimize ulaşmış durumda. Aynı şeyin Gerçekli ve Kaymakçı için de gerçekleşmesini diliyorum' ifadelerini kullandı.
Aydın Uysal