Erzurum depreminde resmî açıklama YSP’den geldi
Turgay Kılıç / Yenikiraz.com Saat 14:43’te Erzurum Aşkale Küçükgecit merkezüstünde meydana gelen deprem, 5.0 derinliğinde ve...
Turgay Kılıç / Yenikiraz.com
Saat 14:43'te Erzurum Aşkale Küçükgecit merkezüstünde meydana gelen deprem, 5.0 derinliğinde ve 4.3 büyüklüğünde gerçekleşti.
Kandilli Rasathanesi'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımın altına yorumlar peş peşe geldi. '42 km uzaklıktaki çatta hissettim. 5-6 saniye sürdü. okuldan ses geldi, Sandalyem, masam, bilgisayar sallandı' diyen bir yurttaş, korku dolu nlarını yazmıştı.
İlk açıklama YSP'den geldi.
Yeşil Sol Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, sosyal medya hesabından erken davrandı. İzmir Valiliği, AFAD İzmir'den herhangi bir açıklama gelmezken; HDP'li Beştaş, 'Erzurum'un Aşkale ilçesinde meydana gelen depremde ciddi bir kayıp olmaması sevindirici ancak olası depremlere dair tedbir alınması yönünde de uyarıcı. Depremi hiç unutmadan, unutturmadan sürekli gündemde tutmamız gerekiyor!' diyerek depremi gündeme taşıdı.
Erzurum'da deprem uyarısı günler öncesinde yapılmıştı
Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdür Doç.Dr. Çağlar Özer, Erzurum depreminin iki ana fay hattı üzerinde bulunan kentle ilgili çok önemli uyarısı dikkat çekmişti.
Yeni açılacak imar alanları için ovalardan ve sulak alanlardan ziyade daha sağlam zeminlerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Özer, 'Bir süre önce Aziziye ilçesindeki Söğütlü Mahallesinde meydana gelen depremlerle ilgili inceleme ve araştırmalar devam ediyor. Erzurum depremselliği yüksek bir il. Erzurum, Kuzey Anadolu Fayı ve Doğu Anadolu Fayının birleştiği Karlıova bölgesine 75-80 kilometre kuş uçuşu uzaklığa sahip. Karlıova yer bilimciler için özel bir bölge, sismik olarak önemli alan, dolayısıyla Erzurum olarak büyük sismik kaynaklara çok yakın bölgedeyiz.
Erzurum, tarihine baktığımızda her zaman aktif ve büyük deprem üretme potansiyeli buluyor. Bu anlamda zemin çok önemli, zayıf zeminlere yerleşmememiz lazım. Özellikle zayıf zeminlerde deprem dalgaları, deprem olduktan sonra yer içinde ilerlerken sağlam zeminde daha az yapıya deprem kuvveti iletilirken, zayıf zeminde bunlar arttırılarak iletiliyor. Dolayısıyla ilk etapta zayıf zeminden ziyade sağlam zeminlere yerleşirsek deprem zararlarını azaltmak için ilk tedbir olacaktır.
Çünkü her zemin aynı davranmıyor. Bazı zeminler deprem anında deprem dalgalarını büyüten özelliklerde, bazısı ise etkilemeyecek alanlarda, yani daha çok kayalık diye tabir ettiğimiz alanlar deprem açısından daha sağlam. Dolayısıyla, yeni imara açılacak alanlarda ovalardan ve sulak alanlardan ziyade daha sağlam zeminleri tercih etmeliyiz.'