Atatürk'ün yüzü var, müzesi ve bakımı yok
Yeni İzmir'den Sıla Arabacıoğlu'nun haberine göre Buca'da Atatürk Maskı'nın içerisinde yer alan müzenin akıbeti belirsizliğini koruyor....
Yeni İzmir'den Sıla Arabacıoğlu'nun haberine göre; Buca'da Atatürk Maskı'nın içerisinde yer alan müzenin akıbeti belirsizliğini koruyor. Türkiye'nin 1'inci dünyanın ise 10'uncu büyük maskın yapımına Cemil Şeboy tarafından 2006 yılında başlandı. 2009 yılında Ercan Tatı tarafından 4,2 milyon lirayla tamamlandı. Mask içerisindeki müzenin bir süre atıl durumda kalması sebebi ile yaşanan tartışmalar sonucu 2018 yılında, Levent Piriştina'nın başkan olduğu dönemde müze yenilendi. En son 2022 yılında Erhan Kılıç döneminde Cumhuriyet'in 99'uncu yılına özel düzenlenen bir sergide kullanılan maskın içerisinde yer alan müze, şu anda ziyarete kapalı durumda. Yapımına başlanmasından bu yana 4 ilçe ve 2 büyükşehir belediye başkanı gören müzenin ne zaman faaliyete geçeceği ise hala bilinmiyor. Konu ile ilgili Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, 'Müze her zaman açık, tadilat olduğu zamana denk gelmişsinizdir' cümlelerini kurdu.
SU SIZDIRIYOR, BAKIMSIZ DURUMDA
Geçmişte tinercilerin ve alkol bağımlılarının mesken edindiği müzenin daha önce kapısının kırılarak içeriye girildiği çevredeki vatandaşlar tarafından dile getirildi. Güvenlik nedeni ile, şu anda görevliler kapıda dururken müzenin aşırı yağışlarda ise su sızdırdığı belirtildi. Heykeldeki yıpranmalarla birlikte bakımsız durumda olması da dikkat çekti.
MASKI YAPAN HEYKELTRAŞTAN TEPKİ
Maskı yapan heykeltraş Harun Atalyaman'ın 2017 yılında yaptığı açıklamalar ise oldukça dikkat çekti. Şu anda CHP İzmir Kültür ve Sanattan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Atalyaman, 2017'de yaptığı açıklamada; Atatürk Maskı orada yokmuş ve hiç yapılmamış gibi bir izlenim oluşturulduğunu belirterek, 'Yardımımı istemeleri halinde her şekilde göreve hazırım. Burada sadece mask değil, maskın çevresiyle de ilgili çalışma yapılmalı. Maska ulaşımı kolaylaştırmalılar. Daha iyi tanıtmalılar. Maskı benimsetip sahiplendirmeliler. Belediyelerin bu konuda harekete geçmesi gerek. Sanki Atatürk Maskı orada yokmuş, hiç yapılmamış gibi izlenim oluşturdular' ifadelerinde bulundu.
Atalyaman'ın 6 sene önce dile getirdiği hususlar için bugüne kadar doğru ve yeterli adımlar atılmadı.
'BUCA BELEDİYESİ BECEREMEZ'
Buca'da 'Atom karınca' olarak bilinen Buca eski Belediye Başkanı Cemil Şeboy; gazetemize, Atatürk Maskı'nın altında yer alan yeri müze olarak tasarlamadığını, projesinin farklı olduğunu belirtti. Maskın altında bulunan alanın 1200 metrekare olduğunu belirten Şeboy, 'İstanbul'da 'Panorama 1453' var. Ben projenin ikinci etabında bunun İzmir'in kurtuluşu ile ilgili olarak maskın içine yapacaktım. Aziz Kocaoğlu'na bu fikrimi söyledim. Buca Belediyesi, beceremez. Kalenin eteklerini de Konak Belediyesi ile anlaşıp çay bahçesi gibi bir alan düşünüyorduk. Özel günlerde eteklerde gösterim yapılacaktı' ifadelerini kurdu.
Şeboy, İzmir'e yapılan bir proje olmadığını belirterek, 'Projenin büyüklüğünün farkında değiller ya da umursamıyorlar. Ya da 'zaten seçiyorlar' rahatlığı ile önemsemiyorlar. Uydurma şeyler yapıyorlar. Gazetecileri çağırıyorlar, üç beş bir şey koyup görüntü veriyorlar. Ben İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na sesleniyorum, buraya İzmir'in kurtuluşunu simgeleyen bir panorama yapılmalı. O zaman oraya binlerce insan gelir' şeklinde konuştu.
KISA SÜRE SONRA ATIL KALDI
Cemil Şeboy'dan sonra göreve gelen Ercan Tatı, maskın içine müze yaptırdı. 20 Eylül 2010'da törenle hizmete açılan müzede Kurtuluş Savaşı'na dair dokümanlar, kullanılan silahlar, İzmir'in kurtuluş sürecine ilişkin fotoğraflar yer aldı. Açıldıktan kısa bir süre sonra müze atıl kaldı.
KÜTÜPHANE VAR, KİTAP YOK
İçeriden alınan fotoğraflarda ise müzede kütüphane ve oturma alanları olduğu gözlemlenirken kitapların olmaması da dikkat çekti. Bunun yanı sıra Buca Belediyesi'nin 25.09.2022 tarihinde yayınladığı basın bülteni ve fotoğraflarında dolu dolu olan rafların şimdilerde boş kalması da göze çarptı. (M.T)
Haber Merkezi